Šungit
Šungit je jediný nerost na Zemi obsahující fullereny. To je typ molekulární formy uhlíku s atomovým číslem C60. Pro svou zvláštní strukturu mají fullereny řadu jedinečných fyzických a chemických vlastností. Fulleren je nejvýkonnější dlouho působící antioxidant a zároveň univerzální sorbent.
Výzkum
Za objev fullerenů získali vědci v roce 1996 Nobelovu cenu. Grigorij Andrievskij, doktor bioorganické chemie, byl jedním z prvních ruských vědců (pracoval v Institutu terapie Ukrajinské akademie lékařských věd), který dokázal, že specifické vlastnosti šungitu jsou způsobeny přítomností fullerenů. Jeho cílem byl výzkum léčivé vody, která vyvěrá z šungitových ložisek na severozápadě Ruska.
Na základě svého výzkumu tvrdil, že voda procházející šungitovými ložisky u Oněžského jezera je obohacována fullereny a že vodné roztoky přírodních fullerenů patří mezi nejsilnější dnes známé antioxidanty. Tyto přírodní fullereny mají schopnost snižovat koncentraci volných radikálů jako žádný jiný antioxidant a jejich působení je silnější a dlouhodobější. Grigorij Andrievskij také dospěl k závěru, že přírodní fullereny normalizují buněčný metabolismus, stimulují regeneraci tkání, zvyšují odolnost buněk organismu, mají protizánětlivé vlastnosti a působí proti toxinům v těle.
Moderní testy potvrdily antibakteriální vlastnosti šungitu a od 90. let 20. století se v Rusku komerčně používá jako prostředek k čištění vody, kdy údajně odstraňuje kontaminanty, jako jsou bakterie (a další mikroby), dusičnany, těžké kovy, pesticidy, těkavé organické látky, léčiva, chlor a fluorid. Také čistí vodu od ropných
produktů, amoniaku, těžkých kovů a železité přísady. Šungit má schopnost odstranit z
energetické paměti vody jakékoliv informace o látkách, jež se v ní dříve
nacházely, mění její informační strukturu, obohacuje vodu stopovými
prvky důležitými pro organismus a aktivuje ji.
Jak připravit šungitovou vodu
a:) Čištění nového šungitu
Nově zakoupený šungit musíte nejprve očistit od prachu.
1. Kamínky vložíme do sítka a pečlivě vypereme v tekoucí vodě. Ošoupání kartáčkem je vhodné.
2. Napustíme hrnec do 1/2 vodou, ve které rozpustíme 2 polévkové lžíce sody bicarbony (kdo nemá sodu, použije ocet v poměru 1:1). Propraný šungit v sítku vložíme do roztoku a necháme do druhého dne.
3. Druhý den opět propereme pod tekoucí vodou, ošoupáme kartáčkem a máme připraveno k přípravě šungitové vody.
b:) Příprava šungitové vody
Pro ty co to myslí fakt vážně:
1. Připravíme 3 karafy, do každé z nich vložíme 100gr šungitu a zalijeme litrem vody. Uložíme do chladu a temna. Šungitová voda je nejsilnější, pokud necháte karafu stát do třetího dne. Každý den tedy vypijete jednu karafu, zatímco se vám v řadě dělá voda na další dny.
2. Karafu se šungitem, která stála 3 dny, nevypijeme až do dna. Kam sahá šungit, považujeme za „spodek" a tuto zbytkovou vodu vyléváme. Karafu po dopití pořádně očistíme, pokud se dělá vodní kámen, odstraníme octem usazeniny, šungit propereme pod vodou a naplníme znovu na další cyklus.
Pro ty co to nemyslí tak moc vážně:
Vložte 300gr šungitu do 3 litrů čisté vody, ideálně do skleněného džbánku. Baktericidní účinek se projeví už po 30-40 minutách, tehdy už je možné vodu pít. Ideálně mají být
kameny naložené alespoň 24 hodin, maximální síla se projeví po třech dnech. Poté voda ztrácí sílu. Nádobu nezakrýváme a nedoporučuje se dávat šungitovou vodu do chladničky.
Šungitovou drť můžete v nádobě nechat a opakovaně ji zalévat novou vodou.
Chcete-li si vzít šungitovou vodu s sebou, stačí mít několik kousků v láhvi a vodu můžete během dne jednoduše doplňovat.
Šungitovou vodu můžete využít na vaření, přípravu kávy a čaje, v kosmetice, nebo na koupání. Šungitová voda chutná domácím mazlíčkům.
Šungitovou koupel si připravíte napuštěním vany teplou vodou, do ní vložíte asi 300gr šungitu (ve vhodném propustném pytlíku nebo sítku) a ponoříte se asi na 15 minut. Tuto koupel můžete dělat obden, ne častěji. Populární jsou také koupele nohou v šungitové vodě, stačí 20 minut obden.
Životnost šungitové frakce
Šungit je porézní a absorbuje do sebe nežádoucí látky. Po půlroce soustavného používání k přípravě vody ztrácí své účinky a drť je potřeba vyměnit za novou. Jednou za měsíc je vhodné šungit regenerovat v roztoku z jedlé sody nebo octa (2pol.lž. sody na 1/2 hrnce s vodou, nebo ocet do hrnce s vodou v poměru 1:1). Na starém šungitu, který potřebuje vyměnit, můžeme začít nacházet i zkorodovaná ložiska.
Starý šungit z přípravy vody nevyhazujeme, stále má schopnost neutralizovat EMZ a vyzařuje blahodárné vibrace. Obložte s ním zdroje elektromagnetického záření, nebo ho dejte pod postel, nebo ho nasypte rostlinám.
Čištění a údržba šungitu
Jednou za měsíc šungit ponořte do roztoku připraveného z jedlé sody, kuchyňské soli, nebo octa na 2-3 hodiny, poté pořádně omýt vodou. Šungit lze takto částečně regenerovat (obnovit jeho původní vlastnosti). Obyčejně se po půlroce šungit vyměňuje za nový, protože přenos fullerenů do vody se postupem času snižuje. Šungit aktivuje vodu také rezonancí (energeticky).
Šungit proti elektromagnetickému záření
Další vědecky prokázanou schopností šungitu je pohlcování v prostoru se šířících vln elektromagnetických polí různé povahy. Šungit má schopnost přetáčet destruktivní levotočivá torzní pole na pravotočivá. Například elektromagnetické pole, nebo geopatogenní záření. Zdrojem EMP jsou téměř všechna elektrická zařízení, která jsou spojena s každodenním životem člověka. Proto lidé dávají šungit nejčastěji do blízkosti zdroje EMP, nebo na místo, kde tráví nejvíce času. Šungit se dá také sypat pod postel, nebo pod polštář, myslete však na to, že černí a zvolte vhodný obal, nebo nádobu.
Šungitové náramky proti elektromagnetickému záření
Náramky ze šungitu neutralizují vliv elektromagnetického záření na biopole člověka (změřitelné přístroji), zesilují permeabilitu buněk a harmonizují tok energie v čakrách. Aurický obal člověka si při styku s EMZ zachovává díky šungitu svou energii. Nejlépe šungit působí při styku s kůží poblíž žil, proto je nejlepší nosit jako náramek, případně náhrdelník. Kdo nemůže nosit šungitový náramek v práci, může si ho přehodit na kotník.